Je imago – Toon je inpassingsvermogen

Na meerdere jaren in de privé en twee jaar in een andere school is Jurgen bij ons begonnen op zijn 34ste. Samen met een andere collega uit Brugge verorberde hij elke middag een warme maaltijd. Die bestond meestal uit vis, waardoor er in de leraarskamer, die al bijzonder klein is, de hele dag een zeer bijzondere geur hing.

De collega’s ergerden er zich mateloos aan. Eind september liep het helemaal fout. Er waren klassenraden. Voor Jurgen begon de laatste om 20 uur. Hij zou dus niet meer thuis geraken omdat hij zijn laatste treinaansluiting zou missen. Hij vond er niet beter op dan in volle leraarskamer te verkondigen dat hij naar de directie zou stappen en zou eisen, ja, eisen, dat zijn hotelkosten door de school zouden betaald worden.

Ik probeerde de zaak nog te redden door een auto te suggereren, maar hij vond dat zijn benzine dan vergoed moest worden. De anciens lagen  op hun achterste van verontwaardiging. Er vielen harde woorden. Zowel de vestigingsdirecteur als ik hebben toen ingegrepen.

We hebben hem duidelijk gemaakt dat de school geen rekening kan houden met ieders woonplaats en vooral dat het als starter niet zo verstandig is om na een maand allerlei eisen te stellen, zeker niet als er al wrevel is rond je persoon.

Jurgen heeft zich wat ingetoomd, brengt wat minder vaak vis mee en heeft zich verontschuldigd bij de collega’s. Hij ligt nog steeds moeilijk in de groep, ook na 3 jaar, maar de leerlingen dragen hem op handen. Hij doet zijn job goed, en dat is uiteindelijk het belangrijkste. Leraar zijn is geen misterverkiezing.

Marjan Mertens, mentor